[...] różnego rodzaju węglowodanów. Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny jak picie wody słodzonej cukrem stołowym (sacharozą), zaś najgorsze efekty przynosi czysta glukoza. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] składu aminokwasów, a smak gainera będzie mniej przyjemny. Węglowodany z kolei głównie podzielone są ze względu na procentowy udział takich frakcji, jak maltodekstryny, glukoza, dekstroza czy bardziej złożonych składników, jak hydrolizaty skrobiowe i pszeniczne. Uwaga: nie mylić słabszych białek pszenicznych z wartościową skrobią [...]
[...] się. Warto o nim pamiętać w szczególności przed posiłkiem o wysokim indeksie glikemicznym, który warto poprzedzić właśnie porcją odżywki białkowej. W efekcie po jedzeniu glukoza nie podskoczy tak wysoko, jak gdyby wcześniej nie przyjmowało się protein. Białko do picia na odchudzanie może być również pochodzenia roślinnego. Szczególnie [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] ilości całkowitego cholesterolu, wyraźny wzrost transportera HDL, wyraźny spadek transportera LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a więc uzyskano prawie idealne stężenie glukozy [...]
[...] badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji glukozy (OGTT). Wskaźniki dotyczące pokarmu: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy. Jaką rolę pełni glukoza w ustroju? Glukoza: może zasilać glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do przetrwania), może zostać spożytkowana w wątrobie => CO2, może [...]
[...] – średnia objętość krwinki czerwonej, przekroczenie normy mówi o anemii (niedobór B12), MCH - średnia masa hemoglobiny w erytrocycie, niedobór oznacza anemię, Poziom cukru (glukoza na czczo) – zbyt wysoki wynik może wskazywać na problemy zdrowotne, cukrzycę. Regularne badania lekarskie powinny być podstawą profilaktyki, szczególnie jeśli [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem stołowym (sacharozą), zaś najgorsze efekty przynosi czysta glukoza. OGTT – polega na podaniu standardowej dawki glukozy (50, 75 lub 100 g) i obserwacji spadku stężenia cukru we krwi. Normal 0 21 false [...]
[...] herezje dotyczące np. glukozy czy fruktozy. Aga in America nie odrobiła żadnej lekcji. Uważa, iż cukier jest pierwszoplanowym źródłem energii dla człowieka. Być może glukoza jest potrzebna w pewnej ilości mózgowi i krwinkom czerwonym. Organizm czerpie energię równolegle z wielu źródeł i dużo ważniejsze od glukozy są kwasy tłuszczowe. A [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
[...] diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem stołowym (sacharozą), zaś najgorsze efekty przynosi czysta glukoza. OGTT – polega na podaniu standardowej dawki glukozy (50, 75 lub 100 g) i obserwacji spadku stężenia cukru we krwi. Ogólnie wg ESAP przy dawce 75 g glukozy [...]
[...] sam hydrolizat białka kazeinowego, bądź też hydrolizat białka kazeinowego oraz ~10.7 g węglowodanów lub (ten sam) hydrolizat oraz ~42.7 g węglowodanów. Podane węglowodany to glukoza i maltodekstryny. Mężczyźni ważyli średnio 71.3 kg (a więc w każdym wariancie podano im ~21.4 g hydrolizatu białka kazeinowego). Wyniki? Synteza białka, jego rozpad [...]
[...] nie da się czerpać energii tylko z tłuszczów, co utrudnia pozbywanie się „boczków” i „brzucha”. Organizm równolegle czerpie z zasobów węglowodanów (glukoza we krwi, glikogen wątrobowy, mięśniowy), tłuszczów (podskórne, trzewne – ulokowane w tułowiu, wewnątrzmięśniowe itd.), fosfokreatyny (wytwarzanie ATP przez [...]
[...] szczoteczkowego jelita cienkiego. Przykładowo, w rąbku szczoteczkowym powstają najróżniejsze enzymy. I tak: laktaza rozkłada laktozę (cukier obecny w mleku) => powstaje glukoza + galaktoza maltaza (glukoamylaza) odpowiada za rozkład maltozy - rozkłada α-1,4-oligosacharydy do dziewięciu reszt cukrowych => powstaje glukoza izomaltaza [...]
[...] przykładu podam, że przy intensywności 55% szczytowego pochłaniania tlenu mleczany stają się ważnym źródłem: dostarczają 27% całkowitej energii pochodzącej z węglowodanów, glukoza obecna we krwi zapewnia 33%, a glikogen mięśniowy 40%. Tylko weźmy pod uwagę, że wraz ze wzrostem obciążenia organizmu pracą (więcej powtórzeń, większy ciężar [...]